Waarschuwing Warning: I am able to write to the configuration file: /var/www/vhosts/fair21.com/httpdocs/includes/configure.php. This is a potential security risk - please set the right user permissions on this file.
 

  Fair 21 Logo  
   
 










voor haar
shirts korte mouw

shirts lange mouw

topjes

jas, vest & bloes

broeken & leggings

rokjes

jurkjes

sport & relax

lingerie & nacht

verzorging & intiem

schoenen & sokken

sieraden

OUTLET
voor hem
shirts korte mouw

shirts lange mouw

trui, vest & jas

overhemden

broeken

sport & relax

ondergoed & nacht

schoenen & sokken
voor beide
tassen

voor in huis

accessoires
Fair?
Bij onze filosofie heb je kunnen lezen dat wij streven naar ecologische productie. Maar wat bedoelen wij nou eigenlijk met die term, 'fair'? Met fair bedoelen we dat er sprake is van eerlijke handel. Om als eerlijk handelsproduct te worden bestempeld, moet het product aan verschillende soorten criteria voldoen. De producerende bedrijfjes moeten bijvoorbeeld een democratisch karakter hebben en liefst een participatieve structuur. Ook moeten er correcte lonen worden uitbetaald, er moet een garantie van vakbondsvrijheid zijn en er moet worden voorzien in behuizing waar nodig. Op plantages en in fabrieken moeten ook minimumcriteria voor gezondheid, veiligheid en milieu vervuld zijn. Kinderarbeid of gedwongen arbeid zijn uit den boze. Andere criteria zetten de producenten aan om voortdurend te werken aan de verbetering van de werkomstandigheden en de productkwaliteit, om de ecologische duurzaamheid te verhogen van hun activiteiten en om te investeren in de ontwikkeling van hun organisaties en van hun producenten en arbeiders.


In mei 1999 zijn op een conferentie van de organisatie IFAT (The International Fair Trade Association) te Milaan, de doelstellingen van Fair Trade vastgesteld:
  1. Het verbeteren van de middelen van bestaan en van het welzijn van producenten door de markttoegang te verhogen, de producentenorganisaties te versterken, een betere prijs te betalen en continuïteit te garanderen in de handelsrelaties.
  2. Het promoten van ontwikkelingskansen voor achtergestelde producenten, vooral vrouwen en inheemse volkeren, en het beschermen van kinderen tegen uitbuiting in het productieproces.
  3. De consumenten bewustmaken van de negatieve effecten van de internationale handel op de producenten, zodat zij (de consumenten) hun koopkracht op een positieve manier zouden aanwenden.
  4. Een voorbeeld van handelspartnership geven door middel van dialoog, transparantie en respect.
  5. Campagne voeren voor veranderingen in de regels en praktijken van de conventionele internationale handel.
  6. De mensenrechten beschermen door sociale rechtvaardigheid te promoten en opkomen voor milieuvriendelijke praktijken en economische zekerheid.


Eerlijke handel is echter zoveel meer dan een eerlijke prijs en extra inkomsten. Eerlijke handel biedt de producenten een contract voor langere tijd. Zo zijn ze verzekerd van een minimale afzet en kunnen ze plannen op langere termijn:
  • eerlijke handel geeft de producenten een voorschot op de oogst;
  • eerlijke handel plaatst de bestelling ruim vooraf en wacht niet om aan te kopen tot de marktprijs het laagst is;
  • eerlijke handel ondersteunt de producenten met vormingsprogramma's, investeringskredieten, advies en begeleiding op maat.
Door met vaste partners samen te werken, versterken de producenten hun capaciteiten en verbeteren ze de kwaliteit van hun producten. De zichtbare resultaten van eerlijke handel werken vaak inspirerend en bemoedigend voor andere producentengroepen in de streek of het land.

Het is niet altijd eenvoudig om na te gaan of een product 'eerlijk' is. Er bestaat immers nog geen internationaal erkend label voor eerlijke handel, zoals dat voor ecologische producten bijvoorbeeld wel het geval is. Alles is nog volop in beweging. Sommige bedrijven hebben al wel hun eigen gedragscode uitgewerkt. Of dat bij onze producenten het geval is kan je nalezen per product onder de knop 'naaiwerk'.